Home » Business

Jocurile – o industrie in continua crestere

articol postat de pe 5 September fara comentarii

Discutam zilele trecute cu cu un prieten de familie care este programator, specializat pe jocuri de ceva ani buni. Mai exact, el impreuna cu mica sa echipa creaza acele jocuri pe care le jucam noi de zor pe facebook.

Cum nu aveam nici cea mai mica idee despre acest domeniu, am fost foarte surprinsa sa aflu ca in ciuda faptului ca pare un domeniu “pentru copii” este un domeniu in care se fac bani frumosi, atat din publicitate cat si direct prin vanzarea diferitor tipuri de abonamente si pachete de beneficii in jocurile respective, chestii care spre surprinderea mea chiar sunt cautate.

Cum poti avea succes cu un joc?

In primul rand trebuie sa ai o idee buna, o idee originala. Daca plecati de la premiza ca veti duplica un joc deja cunoscut si ii veti adauga niste imbunatatiri, cel mai probabil proiectul vostru va fi un esec.

Cateva idei de jocuri foarte simple din punct de vedere al dezvoltarii lor, dar in acelasi timp care au prins la public foarte bine si au generat sau ar fi putut genera venituri substantiale sunt: Flappy Bird, Agar.io sau 2048. Exista in acelasi timp si companii care produc jocuri inca din anii 90 si s-au mentiut pe piata cu un succes extraordinar, citeste mai multe pe romaniatv.net.

Ce incerc eu sa spun, este ca daca aveti o idee de joc pe care o considerati foarte buna insa nu aveti cunostinte tehnice pentru punerea sa in aplicare, nu trebuie sa va decurajati sau sa renuntati. Dezvoltarea in sine, constituie o mica parte din dezvoltarea unui astfel de joc, principala fiind, bineinteles, ideea.

ideeCe poti face daca ai o idee de joc?

In primul rand gandeste-te bine la ea si asigura-te ca nu este bazata pe ideea altui joc deja existent, cu un public deja fidel. Ganditi-va cum ar fi daca maine ar aparea joc foarte similar cu Counter Strike? L-ar incerca foarte multi de curiozitate, dupa care si-ar da seama ca este o copie ieftina si s-ar intoarce la jocul pe care intradevar il indragesc.

Daca ati trecut de acest pas, incercati sa aproximati (cat mai realist) costurile dezvoltarii jocului respectiv. Daca aveti cunostinte de programare si inclinatie spre limbajele necesar, probabil costurile dezvoltarii vor fi mai mici insa totusi, trebuie luate in considerare la fel cum trebuie luat si timpul necesar dezvoltarii.

O alta chestie la care trebuie sa va ganditi este publicul caruia va adresati si scopul jocului. Scopul jocului probabil de cele mai multe ori este evident, insa care este scopul pentru care vreti voi sa il creati? Il veti monetiza? Cum? Ce advertiseri posibili aveti? In cat timp v-ati putea scoate investitia?

Toate acestea sunt lucruri care trebuie scrise pe foaie si care trebuie cantarite foarte bine, deoarece succesul pe care jocul vostru il va avea poate depinde de ele.

Scrie un comentariu sau parere despre Jocurile – o industrie in continua crestere