Home » Business

Manifest pentru corectitudine in online

articol postat de pe 5 April fara comentarii

De ceva vreme blogul meu e in convalescenta si nu-si mai gaseste cuvintele, de uimire! Intors din Montpellier, blogul meu a decis sa taca vreme de o luna, cat sa se reacomodeze cu Romania, cu ritmul turbat de aici, cu modul incalcit de a lucra al oamenilor, cu dramele lor fabricate si soptite (cu “numa’ zic” la final), cu nevoia noastra de a ne barfi colaboratorii, cu stilul nostru ipocrit si lipsit de tact prin care ne furam “proiectele” unii altora, cu lipsa de respect pe care o aratam angajatilor, anagajatorilor si bransei!

eticaPuteti sa strambati din nas cat vreti, dar daca pleci mai mult de doua saptamani din tara uiti tot “stilul” asta romanesc de a face lucrurile, fie ca esti om de comunicare sau cersetor. Iar cand te intorci la acelasi drame, ridici din sprancene fara sa mai ai ce spune, ca doar asta e materialul cu care vei lucra, daca mai vrei sa poposesti o vreme pe aici. Si atunci te intorci la zambetele false, la parteneriatele facute doar “din interes” si “doar de data asta”, la povestile care nu stii niciodata daca sunt adevarate sau nu, la promisiunile care sunt la fel de nehotarate; la masca pe care ti-o pui pe fata, la barfa si uneltirile pe care le conduci din spate, la palariiile pe care vrei sa le furi altora… Daca nu faci tu asta, ei oricum au sa ti-o faca tie; grupurile sunt gata formate, coalizate atata vreme cat servesc scopului.

Dintre toate poruncile dumnezeiesti, de la una singura nu se poate abtine romanul in tara sa: Sa nu poftesti la nimic din ce este al aproapelui tau.  Si asta e cea mai grava abatere, cand vine vorba de business. Ne place sa ne viciem si sa ne sabotam unii pe altii, poate asa mai facem rost de un os mic!

Stati, mai oameni buni, pe fundul vostru, pe felia voastra si ajutati-va aproapele, daca nu va doare mana. Faceti-va treaba corect, fara secrete si uneltiri incalcite, fara atitudini de Iuda Iscarioteanul, ca toate se platesc – intr-un fel sau altul – in incredere. Dragi oameni de online, care organziati evenimente simpatice de PR (link-ul lipseste intentionat), scrieti frumos pe bloguri, ii motivati pe altii si sunteti “specialisti” declarati ai domeniului: lucrati curat! S-ar putea sa fiti platiti, la un moment dat cu aceeasi moneda, chiar si in Romania.

Pana atunci, dati o tura pe la rugby ca sa intelegeti niste fair-play, dati cu fruntea de o tara straina care sa va invete ca nu e nevoie sa fiti sireti ca sa faceti treaba buna, cititi o carte de etica in business care sa va invete ca nu e avanatajos sa va mai furati pe ascuns palaria unul altuia.

Sincer, nu ma bucura deloc sa scriu, din nou, mai mult despre “demoni” decat despre publicitate…

Tags: