Home » Business

Unde iti poti vinde pozele?

articol postat de pe 15 March fara comentarii

Ti-ai tras o camera smechera si esti pasionat de fotografie? Incearca sa faci si niste banuti din asta.

In principiu nu ai nevoie decat de o camera foto decenta (noi avem un D3200), ceva cunostinte despre fotografie, cadre, lumini etc, idei si ceva cunostinte de Photoshop pentru a efectua anumite editari.

Locuri unde poti vinde poze:

  • Shutterstock – Lista cu comisioanele o gasiti aici https://submit.shutterstock.com/earnings_schedule.mhtml
  • Dreamstime
  • Fotolia
  • LuckyOliver
  • iStockphoto
  • Photodune

Ce fel de poze se vand?

Stiu ca multora dintre voi va place sa faceti poze la tot ce intalniti dar in special la peisaje, copaci, flori si alte chestii de acest gen. Ei bine, acestea nu se vand deoarece pur si simplu sunt extreme de multe gratuite dar mai mult de atat nu prea pot fi folosite pentru chestii comerciale.

Din experienta mea urmatoarele categorii se vand foarte bine:

  • Business :: barbati la costum / camasa, strangeri de mana, femei imbracate office, chestii care ar putea reprezenta statistici etc.
  • Health :: poze concrete pentru diferite afectiuni precum acneea, celulita, dermatite etc.
  • Sport :: poze motivationale, poze cu persoane care fac sport (in mod special amatori).

Ideea de baza atunci cand faceti o poza pe care planuiti sa o vindeti este sa aveti intotdeauna in minte un scenariu unde poza respetiva ar putea fi folosita.

Exemplu #1: aveti un nepot la 14 – 15 ani care are acnee, ii faceti cateva poze din diferite unghiuri insa aveti in permanenta in minte cuvintele pubertate, adolescenta si acnee juvenila. Pozele respective vor putea fi folosite in siteuri si articole despre: acnee, tratamente acnee, acnee juvenila, medici dermatologi, oferte consultatii dermatologie etc.

Exemplu #2: aveti o amica durdulie si ii faceti poze in timp ce mananca o shaorma. Posibilitati nelimitate de a vinde pozele respective in articole legate de nutritive, sport etc.

Nota: exemplele de mai sus au rolul de a va ajuta sa va faceti o imagine despre chestii care sunt cautate si care se vand. Nu recomand sa va vindeti prietenii, insa daca o faceti asigurati-va ca aveti acordul lor si foarte indicat ar fi un contract scris.

Eu de exemplu cand am cate o idee genial (vorba vine) caut cateva persoane cu care contracost si numai dupa ce semnam un contract facem o sedinta foto si obtinem cele necesare.

Cateva sfaturi pentru pozele pe care vreti sa le vindeti

Nu suntem profesionisti in ale fotografiei si nici nu am depasit 5000$ din fotografiile vandute, insa totusi am reusit sa tragem cateva concluzii legate de “best practices” care sper sa va ajute. Tineti cont de ele, insa niciodata sa nu va opriti din testat si pus in practica ideile proprii!

  • Pozele trebuie sa fie clare si aerisite. Daca faceti poza la un caine iar in spatele lui mai este o sticla de cola, cateva ambalaje de la eugenii si cine stie ce alte gunoaie.