Home » Ingrijire personală

Igiena pielii

articol postat de pe 3 March fara comentarii

Igiena este stiinta care se ocupa ca omul sanatos, in vederea pastrarii si promovarii sanatatii lui si aceea a colectivitatilor umane, sanatatea inseamna o stare buna a corpului, a minti si a relatiilor cu ceilalti oameni.

Igiena are un puternic caracter de prevenire a imbolnavirilor, de reducere a lor, de scadere a mortalitatii, de prelungire a duratei medii de viata si de marire a capacitati de munca, atat pentru idivid, cat si pentru colectivitate.

Ramura igienei care se ocupa de om ca individ capata numele de igiena individuala. In afara de alimentatie, conditii de locuinta, schimbarile de clima, factorii de boala (microbi, paraziti) si de procesul de educatie in ansamblul, relatiilor sociale, igiena individuala se ocupa si de o problema deosebit de importanta pentru om igiena corporala.

Cine se alimenteaza corespunzator, face miscare suficienta in aer liber, isi pastreaza corpul intreg curat, nu are nici dureri, nici iritatii, nici congestii in anumite parti ale corpului. Cine face miscare cu placere, face un dus caldut seara, spalandu-se pe tot corpul, are somn profund si odihnitor. Organele care functioneaza normal nu dau neplaceri. Cine face miscare regulat, citeste, gandeste cu placere si se distreaza, nu va suferi de tulburari deosebite in viata sa.

Mentinerea curateniei corpului este o conditie esentiala pentru pastrarea sanatatii. Se stie ca oamenii murdari poarta cu ei microbii diferitelor boli. Igiena corporala priveste, in primul rand, curatenia pielii, a parului si a unghiilor. Dupa cum se stie, pielea are rolul de a apara tesuturile si organele de conditiile nefavorabile ale mediului in care traieste omul, regleaza caldura corpului in raport cu clima (frig sau cald), elimina anumite produse de deseu (transpiratia), inlesneste respiratia si, in sfarsit, permite omului sa ia cunostinta prin simtul tactil de obiectele in mijlocul carora traieste.