Principala sarcina a unei mame este alimentatia sugarului. Anume aceasta sarcina, care nu este deloc usoara, ne impune sa ne facem griji si sa retraim, cum sa nu facem ceva gresit! Cand ajunge vorba de alaptarea sugarului, nu trebuie sa cautam calea cea mai simpla. Iar pentru fiecare varsta a sugarului, sunt cateva recomandari care va vor ajuta sa le faceti pe toate corect.
Alimentatia sugarului la 1 – 3 luni
Nou nascutul primeste tot cei necesar impreuna cu laptele matern, laptele praf sau din combinatia lor. Daca copilul este sanatos si se dezvolta normal, nu exista necesitatea in careva suplimente alimentare, cereale sau sucuri.
Bebelusul de la natura este capabil sa regleze cantitatea de mancare consumata, si va da de inteles, cand este flamand sau cand este satul. Invatati sa distingeti strigatele copilului, caci el nu plange doar cand ii este foame, acest fapt va fi cel mai bun indiciu pentru alaptarea sugarului la momentul potrivit!
Alimentatia sugarului la 3 – 9 luni
La aceasta varsta bebelusii consuma de la 700 ml pana la 1 litru de lapte pe zi, si este momentul cel mai potrivit sa adaugati cereale bogate in fier in alimentatia sugarului.
La inceput adaugati orezul, dupa incercati cu cereale de ovaz si orz. Pentru inceput dati cate o lingura pe zi, dupa cresteti cantitatea, la 2-3 linguri de 2 ori pe zi. Amestecati cerealele cu laptele matern, lapte praf sau apa si hraniti bebelusul cu o lingurita de marimi potrivite.
Nu adaugati cerealele in sticla, acest lucru impiedica dezvoltarea muschilor care sunt necesari in timpul mancarii. Parerea ca, sticla ajuta bebelusul sa adoarma mai repede, nu este tot timpul adevarata. Plus la asta, cerealele adauga in sticla o cantitate mare de calorii fara a adauga volum, iar acest lucru impiedica bebelusul sa se opreasca atunci cand este satul.
Alimentatia sugarului la varsta de 6 – 9 luni
La varsta de 6-9 luni, sugarul continua sa se alapteze cu aproximativ un litru de lapte si sa manance nu mai putin de patru linguri de cereale pe zi. La aceasta varsta vine momentul sa adaugati in alimentatia lui fructele si legumele.
Incepeti dintai cu pireu de legume cu aroma usoara si legume pregatite pe abur. Incercati cu dovlecei, dovleac sau morcov. Pentru inceput, dati bebelusului cate o lingura de pireu pe zi, dupa aduceti la 4-5 linguri.
Peste cateva saptamani, dupa ce bebelusul Dvs. se va obisnui cu legumele, incepeti in acelasi mod sa-l obisnuiti cu pireul de fructe. De asemenea, e foarte bine sa-i dati copilului cate 50-100 ml de suc natural, diluat preventiv cu apa. Raportul dintre suc si apa trebuie sa fie de 1 de suc la 2 de apa.
Alimentatia sugarului la varsta de 9 luni – 1 an
La aceasta varsta incepeti sa adaugati in alimentatia sugarului si carnea. Incepeti cu o lingura de carne tocata fiarta pe zi si treptat ajungeti la 3 linguri. Carnea se deosebeste foarte mult dupa gust si structura, de aceia, adeseori bebelusii refuza sa o manance. In acest caz schimbati carnea de vita pe cea de porc sau de pui si incercati sa o adaugati in pireul de legume, cu care bebelusul Dvs. este obisnuit deja.
La aceasta varsta bebelusul deja poate apuca mancarea in timp ce Dvs. il hraniti. De aceia va recomand sa-i propuneti acele alimente care se potrivesc cel mai bine in acest caz: fructe moi si legume taiate, biscuiti, paste, etc. La aniversarea unui an, dieta bebelusului trebuie sa fie asemanatoare unei obisnuite: cu mese de baza si gustari intre ele.
Alimentatia bebelusului de la 1 la 3 ani
La un an este cel mai potrivit moment sa treceti de la alaptarea la san si laptele praf, la laptele de vaca. Copiii mici trebuie sa consume cat mai multe grasimi, de aceia, pana la varsta de doi ani, laptele gras trebuie sa faca parte din dieta bebelusului. Intre doi si trei ani puteti trece la lapte cu 2% de grasimi.
Odata cu cresterea diversitatii de alimente in dieta copilului, cantitatea de lapte consumat pe zi trebuie micsorata pana la jumatate de litru. Acum copilul poate lua masa in acelasi timp cu cei maturi: trei mese de baza si doua gustari intre ele, trebuie sa includa tot ce-i necesar pentru el. Sucul de fructe trebuie limitat in continuare la cantitatea de 100-150 ml pe zi si diluat cu apa.