In perioada intre 1 si 2 ani creste interactiunea cu ceilalti. Copilului mic ii place sa se intalneasca cu alti copii, sa fie in preajma altor copii chiar daca se joaca singur. Este posesiv cu jucariile sale si cu ale celorlalti copii. Jucariile celorlalti sunt intotdeauna mai frumoase decat ale lui, desi sunt identice. Totul este “al meu”. Nu stie inca sa imparta. Uneori se poate infuria daca ii este luata jucaria preferata si poate avea accese de manie. In interactiunile cu ceilalti copii poata sa fie agresiv, sa impinga, sa muste, sa se planga. Toate aceste sunt comportament sunt normale si trebuie luate ca atare.
Partenerii favoriti pentru jocuri raman parintii, adultii: sa se joace impreuna la nisip, sa alerge impreuna, sa se joace cu mingea, sa rada, sa cante, sa danseze. Copilului mic ii place foarte mult sa imite si sa initieze comportamente- razand sa te faca sa razi sau sa cante si el cand altcineva a inceput sa cante. Invata ca anumite experiente le poate imparti si cu altii si ca anumite comportamente pot produce anumite emotii.
Incurajeaza interactiunea cu ceilalti
Trebuie incurajata interactiunea cu ceilalti copii pentru ca invata cum sa imparta cu ceilalti, cum sa se joace, cum sa se comporte.
Utilizeaza cu fermitate cuvantul “Nu”
Parintii trebuie sa inceapa sa utilizeze cu fermitate cuvantul “Nu”, sa inceapa sa traseze limite copiilor, sa nu-i lase sa faca tot ce vor. Copiii au mijloacele lor de convingere, strigatele, plansul, smiorcaielile. Tocmai de aceea trebuie fermitate.
Respecta-ti promisiunile
Daca amenintati copilul cu un anumit lucru, trebuie sa va tineti de cuvant. Altfel isi pierd din valoare si nu au nici un efect. Mai mult copilul invata ca nu va tineti de cuvant si va repeta comportamentul nedorit.
Distrage-i atentia
Distragerea atentiei de la obiectul dorit este eficienta la aceasta varsta. Atunci cand doreste o jucarie care nu este a lui i se poate oferi alta jucarie in loc. Uneori metoda aceasta functioneaza. Atunci cand este agresiv, musca sau loveste este bine sa considerati aceste lucruri ca parti normale ale procesului de crestere si dezvoltare si sa-i spuneti bland si ferm ca ii interziceti sa faca asa ceva si sa-l indepartati pentru moment de cel asupra caruia isi varsa mania.
Joaca-te cu copilul tau
Pentru ca adultii sunt partenerii preferati este bine sa va jucati cu copilul dumneavoastra, sa alergati, sa bateti mingea impreuna, sa construiti castele de nisip, sa radeti, sa inventati jocuri. Copiii prefera persoanele care se joaca cu ei. Acest lucru este benefic si pentru dumneavoastra pentru a regasi copilul liber din dumneavoastra si pentru a va relaxa si detasa de problemele cotidiene.
Refuzul de a asculta
Refuzul de a asculta este parte normala a procesului de crestere si dezvoltare. A recunoaste ca esti separat de altii duce la refuzul de a asculta ce i se spune, negativism si uneori agresivitate. Uneori copilul face exact ceea ce i se spune sa nu faca tocmai pentru a atrage atentia asupra lui.
Distrage-i atentia
Atunci cand insista ca doreste un lucru care nu i se poate da ii puteti redirectiona atentia catre lucruri care stiti ca-i fac placere sau catre lucruri noi.
Poarta-te cu copilul tau asa cum ti-ai dori sa se poarte altii cu ei
Atunci cand copilul refuza sa faca ceea ce i-ati spus, de exemplu sa-si stranga jucariile, puteti sa-I luati de mana si sa-i propuneti sa faceti impreuna acest lucru. Sau cu blandete sa mergeti catre el si sa-i explicati de ce doriti ca el sa faca respectivul lucru sau de ce este interzis sa se joace cu anumite obiecte (cutit, furculita etc).
Nu tipati la copilul dumneavoastra si nu intrati in concurenta cu el, “care pe care”. Este o lupta cu doi pierzatori.
Ai incredere in tine si in copilul tau
Catre sfârsitul perioadei copilul se maturizeaza, dobândeste mai multa siguranta si independenta. Daca se procedeaza asa cum se recomanda reactiile agresive, negativismul, refuzul de a asculta vor disparea cu timpul. Este important ca disciplina sa inceapa imediat ce apar aceste fenomene. Cu cat se va actiona mai rapid cu atat va fi mai bine pentru copil si pentru parinte.
mergi direct și citește despre:
- 1 Incurajeaza interactiunea cu ceilalti
- 2 Utilizeaza cu fermitate cuvantul “Nu”
- 3 Respecta-ti promisiunile
- 4 Distrage-i atentia
- 5 Joaca-te cu copilul tau
- 6 Refuzul de a asculta
- 7 Distrage-i atentia
- 8 Poarta-te cu copilul tau asa cum ti-ai dori sa se poarte altii cu ei
- 9 Ai incredere in tine si in copilul tau