Cancerul de prostata este cea mai frecventă forma de cancer cu care se confruntă bărbații din întreaga lume. Cu toate acestea, nu toate problemele prostatei pun viața în pericol.
De fapt, din moment ce glanda prostata tinde sa se mareasca odată cu înaintarea în varsta, nu este nimic neobișnuit ca barbatii trecuti de 50 de ani sa se confrunte cu anumite probleme ale prostatei.
Chiar și așa, simptomele afectiunilor necanceroase ale prostatei, cum ar fi durerea la urinare si ejaculare, pot afecta considerabil calitatea vieții.
Suplimentele sunt deseori promovate pentru a sprijini sanatatea prostatei și a ajuta la reducerea simptomele care sunt asociate cu afectiunile prostatei, dar probabil te întrebi dacă aceste produse sunt intr-adevar eficiente.
Despre prostata
Prostata este o glanda mica, de mărimea unei nuci, localizată sub vezica urinara. Rolul său principal este de a produce cea mai mare parte a lichidului seminal.
Principalele boli care pot afecta prostata sunt:
- Prostatita acută sau cronică – aceasta se caracterizează prin inflamarea prostatei. În unele cazuri, prostatita este cauzată de o infecție bacteriana, în timp ce în alte situații, cauza este necunoscută.
- Hiperplazia benignă de prostată (HBP) – aceasta mărire necanceroasa a prostatei duce adesea la simptome precum reducerea intensității fluxului urinar. Este una dintre cele mai frecvente afectiuni cu care se confruntă bărbații în vârstă.
- Cancer de prostata – aceasta forma de cancer se dezvolta in prostata. Este a patra cauza de deces la bărbații din întreaga lume.
În timp ce unele stadii ale cancerului de prostata pot fi asimptomatice, afectiunile prostatei sunt adesea însoțite de simptome neplacute, precum:
- Urinare dureroasa
- Nevoia frecventă de a urina
- Trezirea frecventa în timpul nopții pentru a urina
- Ejaculare dureroasa
- Disfunctie erectila
- Durere în zona pelvina, în partea inferioară a spatelui și la solduri
Suplimentele nu pot vindeca problemele legate de prostata. Cu toate acestea, multe susțin ca pot preveni sau pot diminua simptomele asociate afectiunilor prostatei, în general prin reducerea inflamatiei.
Ce este prostatita?
Prostatita este o infectie a prostatei, care apare atunci cand prostata si zona din jurul ei se inflameaza. Tubul care deplaseaza urina de la vezica la penis (uretra) trece prin centrul prostatei.
Mai multe tipuri de infectii pot afecta prostata. Unii barbati cu prostatita nu prezinta niciun simptom, în timp ce alții raporteaza multe dintre ele, inclusiv dureri intense.
Exista 4 tipuri de prostatita:
- Prostatita bacteriană acută – acest tip este ce mai rar intalnit și durează puțin. De asemenea, dacă nu este tratată, poate pune viața în pericol. Acesta este cel mai ușor tip de prostatita diagnosticata.
- Prostatita bacteriana cronică – simptomele sunt mai puțin intense și se dezvolta pe parcursul mai multor ani. Este posibil sa afecteze, mai mult, bărbații tineri și de varsta mijlocie si sa provoace infectii recurente ale tractului urinar.
- Prostatita cronica sau sindromul durerii cronice pelvine – aceasta afectiune cauzează durere și disconfort în jurul zonei pelvine si inghinale. Poate afecta bărbații de toate varstele.
- Prostatita inflamatorie asimptomatica – prostata este inflamată dar nu apare niciun simptom. Este descoperită adesea, cand medicul încearcă să găsească o alta problema.
Cauzele prostatitei
Cauza prostatitei nu este întotdeauna clară. Pentru prostatita cronica, nu este cunoscuta cauza exacta. Cercetatorii cred ca:
- Un microorganism poate cauza prostatita cronica
- Sistemul imunitar răspunde la o infecție a tractului urinar anterioara
- Sistemul imunitar reacționează la deteriorarea nervilor din zona
Pentru prostatita bacteriană acută și cronică, infectiile bacteriene sunt de vina. Uneori, bacteriile pot patrunde in prostata prin uretra.
Riscul de dezvoltare a prostatitei crește la persoanele care utilizează un cateter sau care au o procedura medicala care implica uretra. Alti factori de risc includ:
- Obstructia vezicii urinare
- Infectie
- Boli cu transmitere sexuala
- Prostata marita sau leziuni
Simptomele prostatitei
Simptomele prostatitei depind de tipul ei:Prostatita bacteriana acuta
Simptomele unei prostatite bacteriene acute sunt serioase si apar brusc. Mergi imediat la medic dacă te confrunti cu:
- Arsuri sau dureri in timpul urinarii
- Greata si varsaturi
- Dureri de corp
- Incapacitate de a goli vezica
- Febră și frisoane
- Dureri la nivelul abdomenului sau al spatelui
Dacă oricare dintre următoarele simptome durează mai mult de cateva zile, mergi la medic:
- Ai probleme la urinare
- Crezi ca ai o infecție a tractului urinar
- Simti nevoia sa urinezi frecvent
De asemenea, poți observa un miros neplăcut in sange, urina sau in lichidul seminal. Sau te-ai putea confrunta cu dureri severe la nivelul abdomenului inferior sau la urinare. Acestea pot fi semne ale unei prostatite bacteriene acute.
Prostatita bacteriana cronica
Simptomele unei infectii cornice, care poate aparea si disparea, nu sunt atat de severe ca cele ale unei infectii acute. Aceste simptome se dezvolta lent sau raman ușoare. Simptomele pot dura mai mult de 3 luni și includ:
- Senzatia de arsura la urinare
- Urinare frecventa
- Dureri in zona inghinala a abdomenului inferior
- Durere in vezica urinara
- Durere in penis sau testicule
- Probleme la începerea unui flux de urina sau flux urinar slab
- Ejaculare dureroasa
- Infecție a tractului urinar
Prostatita cronica
Simptomele prostatitei cronice sunt similare cu simptomele experimentate in prostatita cronica bacteriana. De asemenea, un barbat cu prostatita cronica ar putea experimenta sentimente de disconfort sau durere timp de 3 luni sau chiar mai mult:
- Intre scrot si anus
- In abdomenul inferior
- În jurul penisului, scrotului sau spatelui inferior
- În timpul sau după ejaculare
Mergi la medic dacă ai dureri în zona pelvina, dureri la urinare sau ejaculare.
Cum va diagnostica medicul prostatita?
Diagnosticare prostatei se bazeaza pe istociul medical, examenul fizic și testele medicale. În timpul examenului fizic, medicul poate exclude alte afectiuni serioase cum ar fi cancerul de prostata. Pentru a identifica problemele la nivelul prostatei se face o examinare rectala. Astfel, medicul va cauta:
- Scurgeri
- Ganglioni limfatici mariti sau sensibili în zona inghinala
- Scrot umflat
De asemenea, medicul s-ar putea sa te întrebe despre simptomele apărute, infectiile urinare recente și medicamentele sau suplimentele administrare.
Alte texte medicale pot ajuta în diagnosticarea prostatitei și stabilirea planului de tratament:
- Analiza urinei sau analiza materialului seminal, pentru a căuta infectii
- O biopsie de prostata sau un test de sange pentru antigenul specific prostatic
- Teste urodinamice pentru a vedea cum depozitează vezica si uretra urina
- Cistoscopie, pentru a privi în interiorul uretrei și vezicii urinare pentru a vedea dacă există un blocaj
De asemenea, medicul ar putea cere o ecografie pentru o examinare mai atenta. Acest lucru va ajuta la determinarea corectă a planului de tratament.
Cum tratezi o infecție a prostatei?
Prostatita bacteriana
În timpul tratamentului, medicul s-ar putea să-ți recomande sa cresti aportul de lichide pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor. S-ar putea, de asemenea, sa fii nevoit sa eviti alcoolul, cofeina și alimentele acide sau condimentate.
Pentru prostatita bacteriana, vei lua antibiotice sau antimicrobiene timp de 6-8 saptamani. Dacă ai o infectie acuta severa, este posibil sa ai nevoie de spitalizare. În acest timp vei primi lichide și antibiotice prin perfuzie intravenoasa.O infecție bacteriana cronică necesita un tratament de cel puțin 6 luni cu antibiotice. Acest tratament durează atât de mult pentru a preveni infectiile recurente. De asemenea, medicul poate prescrie alfa-blocante pentru a ajuta muschii vezicii sa se relaxeze și să diminueze simptomele.
Este posibil sa fie necesara o interventie chirurgicala dacă exista un blocaj în vezica sau vreo alta problema anatomica. Operatia poate ajuta la imbunatatirea fluxului de urina si a retentie urinare prin eliminarea tesutului cicatricial.
Prostatita cronica
Tratamentul pentru prostatita cronica depinde de simptomele apărute. Medicul îți va oferi, la început, antibiotice, pentru a exclude o infecție bacteriana. Unele persoane se pot simți mai bine daca apelează la:
- Bai calde sau masaj de prostata
- Terapie termica cu sticle cu apa fierbinte
- Exerciții Kegel, pentru a ajuta la antrenarea vezicii urinare
- Eliberare miofasciala, pentru a ajuta la relaxarea tesuturilor moi din partea inferioară a spatelui
- Exerciții de relaxare
- Acupunctura
Discuta întotdeauna cu medicul înainte de a încerca medicina complementara sau alternativa. Tratamentele precum suplimentele și ierburile pot interactiona cu medicamentele administrate.
Prostatita recurenta
Este important sa iei toate medicamentele prescrise de medic pentru a elimina bacteriile. Dar, prostatita bacteriana poate reaparea, chiar și după tratamentul cu antibiotice. Acest lucru se poate intampla din cauza faptului ca antibioticele nu sunt eficiente sau nu distrug toate bacteriile.
Este posibil sa fii nevoit sa iei medicamente pentru o perioada mai lungă de timp, sau sa incerci altele noi.
Dacă ai prostatita recurenta, adreseaza-te unui urolog. Acesta poate face teste pentru a determina bacteriile specifice care cauzeaza infectia.Pentru a aduna aceste informații, medicul va elimina lichidul din prostata. După identificarea bacteriilor, medicul îți poate prescrie diferite medicamente.
Ingrediente folosite frecvent în suplimentele pentru prostata
Nu exista suficiente dovezi care să susțină eficienta suplimentelor în sanatatea prostatei. Cu toate acestea, studii limitate sugerează că anumite ingrediente pot ajuta la reducerea anumitor simptome inconfortabile asociate cu problemele de prostata.
Însă, în timp ce unele ingrediente te-ar putea face sa te simți mai bine, altele ar putea fi ineficiente sau chiar dăunătoare pentru sănătatea prostatei. De aceea, este important sa consulti un medic specialist înainte de a lua suplimente pentru prostata.
Saw palmetto
Saw palmetto (Serenoa repens) este unul dintre cele mai frecvente ingrediente care se gasesc in suplimentele pentru sanatatea prostatei. Este un tip de palmier originar din Sud-Estul Statelor Unite.
Mai exact, boabele și extractul de saw palmetto sunt folosite pentru a ajuta la tratarea simptomelor de la nivelul tractului urinar, asociate cu hiperplazia benignă de prostată. Deși mecanismul exact nu este cunoscut, se crede că efectele antiinflamatorii ale saw palmetto joacă un rol important.
Un studiu pe 165 de oameni cu HBP a descoperit ca administrarea a 160 mg de extract de saw palmetto sub forma de capsule, de 4 ori pe zi, timp de 12 saptamani, a îmbunătățit semnificativ simptomele prostatei, debitul urinar și calitatea vieții.
În mod similar, două studii mai vechi au arătat îmbunătățiri în ceea ce privește simptomele HBP după ce bărbații au consumat suplimente cu saw palmetto zilnic timp de 3-6 luni.Deși promițătoare, cercetările cu privire la eficienta saw palmetto asupra omului sunt limitate. În plus, rezultatele studiului privind eficienta sa în ameliorarea simptomelor hiperplaziei benigne de prostata au fost mixte.
Într-o analiză a 17 studii care au durat intre 4 si 72 de saptamani, saw palmetto nu s-a dovedit a fi mai eficient decat un placebo în reducerea simptomelor hiperplaziei benigne de prostata.
Mai mult, avand in vedere că dozele variază foarte mult de la un studiu la altul, doza optima eficienta pentru persoanele cu hiperplazie benigna de prostata este neclara.
De asemenea, majoritatea studiilor includ doar persoanele diagnosticate cu hiperplazie benignă de prostată sau alte probleme de prostata, deci nu este clar dacă suplimentele ajuta la prevenirea afectiunilor prostatei la adultii sanatosi.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma beneficiile potențiale ale extractului de saw palmetto asupra sanatatii prostatei.
Deși este considerat un ingredient sigur, în general, este posibil ca saw palmetto sa nu fie bine tolerat de unele persoane. Cele mai frecvente reacții adverse raportate de oameni includ dureri de cap, amețeli, greață, constipatie si reacții alergice.
Beta-sitosterol
Beta-sitosterolul este un compus vegetal ce aparține unui grup mai mare de substanțe numite fitosteroli. Produși de plante, fitosterolii sunt steroizi naturali despre care se crede ca au multe beneficii pentru sanatate, reduc, inclusiv, nivelul colesterolului LDL (rău).
Beta-sitosterolul s-a dovedit a avea puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Prezent și în saw palmetto, beta-sitosterolul a fost studiat pentru potențialul său de a reduce inflamatia asociata cu simptomele HBP.
Un studiu pe 91 de barbati cu HBP a comparat efectele uleiului de saw palmetto îmbogățit cu beta-sitosterol cu uleiul de saw palmetto simplu. Studiul a observat ca uleiul îmbogățit cu beta-sitosterol a fost mult mai eficient în reducerea simptomelor HBP comparativ cu uleiul de saw palmetto simplu sau un placebo.
Sunt necesare, însă, mai multe studii pe om pentru a dovedi eficienta sa.
Extract de polen din flori
Prostatita cronică este o afectiune dureroasa care implica inflamarea prostatei. Frecventa în randul barbatilor sub 50 de ani, aceasta afectiune este adesea caracterizată prin dureri pelvine, disfunctie sexuala, dureri la urinare si ejaculare.Pentru a ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii sunt folosite medicamente antiinflamatorii precum aspirina și ibuprofenul, însă în ultimul timp a existat un interes crescut în utilizarea extractului de polen din flori ca alternativa la aceste medicamente.
Un studiu efectuat pe 65 de persoane cu prostatita cronică a constatat că aportul zilnic de capsule, care conțin 1 gram de extract de polen și mai multe vitamine, pentru o perioada de 3 luni, a redus semnificativ simptomele prostatitei cronice.
În plus, s-a constatat că grupul care a consumat polen a avut niveluri semnificativ mai mici de interleukin 8, un marker al inflamatiei care s-a dovedit a fi mai mare la persoanele cu prostatita cronica.
În mod similar, o analiză a 10 studii a observat ca extractele de polen din flori au îmbunătățit semnificativ calitatea vieții si au redus simptomele la persoanele cu prostatita cronica.
Cel mai des, în aceste studii clinice, s-a folosit amestecul de extract de polen Graminex, ce contine extract standardizat de polen raia (cereale Secal), polen de porumb (Zea mays) și polen timoftica (Phleum pratense).
De asemenea, analiza a descoperit ca extractele de polen din flori sunt sigure si nu au efecte secundare.
Pygeum (prunus africana)
Extract din scoarta arborelui african (Prunus africana), pygeum este un alt ingredient comun găsit în suplimentele de prostata.
Studiile limitate în eprubetă și studiile pe oameni au arătat că extractul de pygeum poate reduce inflamatia asociată cu prostatita și protejează împotriva creșterii celulelor canceroase.
O analiza mai veche a 18 studii a analizat beneficiile suplimentelor cu pygeum in îmbunătățirea simptomelor asociate cu HBP, comparativ cu placebo.
Analiza a descoperit ca suplimentele cu pygeum au redus semnificativ simptomele acestei afectiuni. Cu toate acestea, trebuie sa precizam ca studiile incluse în analiză au fost mici și scurte.
Studiile privind eficienta suplimentelor cu pygeum sunt limitate, însă până acum par a fi sigure, fără efecte secundare raportate.
Rădăcina de urzică
Rădăcina de urzică (urtica dioica) este o planta cu flori care este folosită în mod frecvent în medicina alternativa pentru a reduce durerea si inflamatia.S-a dovedit ca conține mai mulți compuși vegetali cu puternice efecte antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene. Se găsește frecvent în suplimentele utilizate pentru infectiile tractului urinar și ale vezicii urinare.
Studiile limitate pe animale și om au remarcat faptul că poate contribui, de asemenea, la reducerea simptomelor hipertrofiei benigne de prostata.
În ciuda rezultatelor promițătoare, majoritatea cercetărilor privind extractul de rădăcină de urzică pentru sanatatea prostatei sunt limitate. Sunt necesare mai multe studii la scara largă pentru evalua capacitatea sa de a reduce simptomele asociate cu BPH.
Ulei din semințe de dovleac
Datorită concentrațiilor ridicate de compuși antiinflamatori, uleiul din semințe de dovleac este un alt ingredient folosit frecvent în suplimentele pentru prostata.
Deoarece poate reduce inflamatia, se crede ca uleiul din semințe de dovleac ajuta la reducerea simptomelor BPH și a prostatitei cronice nebacteriene.Într-un studiu efectuat pe 60 de barbati cu BPH, care au consumat 500 mg extract de semințe de dovleac timp de 12 saptamani, simptomele s-au redus semnificativ.
Cu toate acestea, cercetările privind eficienta și dozarea optimă a uleiului din semințe de dovleac pentru probleme de prostata sunt, în general, limitate.
Vitamina D
Vitamina D este un nutrient esențial, necesar pentru mai multe procese vitale din organism, inclusiv pentru functia imuna și sanatatea oaselor. Mai multe studii observaționale au sugerat o legatura dintre nivelurile reduse de vitamina D și o creștere a riscului de cancer de prostata. Însă, deocamdată cercetările sunt neconcludente.
În timp ce suplimentele cu vitamina D pot fi benefice pentru bărbații cu deficit de vitamina D sau care au un nivel scăzut al acesteia, suplimentarea cu doze mari nu este recomandata în prezent pentru sanatatea prostatei.
Zinc
Zincul este un mineral esențial care joacă un rol important în creșterea celulelor și repararea ADN-ului. S-a constatat, de asemenea, ca este prezent în cantități mari în tesutul prostatic.
Cercetările au descoperit ca persoanele cu cancer de prostata au o concentrație redusă de zinc in prostata. În consecință, au început sa se facă cercetări privind rolul potențial al zincului in prevenirea sau încetinirea dezvoltării cancerului de prostata.
În timp ce unele studii au arătat că aportul ridicat de zinc este asociat cu un risc redus de cancer de prostata, altele au constatat ca este legat de un risc crescut de a dezvolta cancer de prostata.În prezent, cercetările privind zincul și riscul de cancer de prostata sunt neconcludente. Prin urmare, cu excepția cazului în care suplimentele de zinc sunt prescrise de către medici, acestea nu sunt recomandate pentru sanatatea prostatei.
Vitamina E
Vitamina E este un alt nutrient esențial care se găsește adesea în suplimentele pentru prostata. Unele studii mai vechi au sugerat ca proprietățile antioxidante ale vitamine E pot proteja împotriva cancerului de prostata.
Cu toate acestea, studii mai recente au legat suplimentele cu vitamina E de un risc crescut de cancer de prostata. În timp ce cercetările privind legatura potențială dintre vitamina E și cancerul de prostata sunt în curs de desfășurare, suplimentele cu vitamina E nu sunt recomandate, în prezent, pentru reducerea riscului de cancer de prostata.
Bărbații ar trebui sa evite suplimentele cu vitamina E, cu excepția cazului în care medicul le recomanda sa le consume.
Seleniu
Seleniu este un alt mineral esential care a atras unele controverse in ceea ce priveste siguranta si eficienta sa in sanatatea prostatei. In doua analize mari, nivelurile ridicate de seleniu din corp au fost asociate cu o reducere a riscului de cancer de prostata, in special, la fumatori.
Cu toate acestea, un studiu pe 4459 de barbati a demonstrat ca suplimentarea cu seleniu dupa diagnosticarea cu cancer de prostata a fost asociata cu un risc crescut de mortalitate prin cancer de prostata.
Sunt necesare mai multe cercetari privind siguranta si eficeinta suplimentelor cu seleniu, in special la oamenii cu niveluri ridicate de seleniu si la cele deja diagnosticate cu cancer de prostata.
Alte ingrediente folosite frecvent in suplimentele pentru prostataIn plus, fata de cele enumerate mai sus, multe alte ingrediente gasite in suplimentele de prostata includ:
- Licopen – studiile au descoperit o mica legatura intre aportul ridicat de licopen din rosii si un risc redus de cancer de prostata. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma acest efect al suplimentelor cu licopen.
- Extract de rodie – studiile in eprubeta si pe animale arata ca extractul de rodie poate incetini cresterea si raspandirea celulelor canceroase. Cu toate acestea, studiile pe oameni nu au aratat o imbunatatire semnificativa a progresiei cancerului.
- Extract de ceai verde – un aport ridicat de ceai verde a fost legat de un risc redus de cancer de prostata. In plus, compusii din ceai verde pot avea proprietati anticancerigene. Cu toate acestea sunt necesare mai multe cercetari concludente.
- Izoflavone din soia – studiile pe animale si studiile observationale la om au descoperit ca izoflavonele din soia protejeaza impotriva cancerului de prostata, in timp ce altele nu au gasit nicio legatura semnficativa. Sunt necesare mai multe studii de calitate pe om.
Fii atent la suplimentele pe care le cumperi. Acestea trebuie achizitionate doar de la companii de renume.