Mecanica exercitiului aerobic face ca oxigenul care ajunge in plamani prin inspiratie, sa fie transferat in vasele de sange. Sangele, bogat astfel in oxigen, este pompat de inima catre muschi, care utilizeaza oxigenul pentru contractiile musculare. In timpul programului de aerobic corpul devine mai eficient in procesarea oxigenului.
Exercitiul aerobic include alergarea, pasul alergator, mersul pe bicicleta, vaslitul, mersul, etc. Mai bine spus, orice exercitiu care implica mai multe grupe musculare, care creste bataile inimii, respiratia, avand ca rezultat finit eliberare de energie si caldura reprezinta exercitiul aerob.
Beneficii
- Regleaza si sporeste sitemul cardiorespirator si cardiovascular;
- Fortifica musculatura inimii;
- Scade tensiunea arteriala;
- Imbunatateste circulatia eliminand colesterolul;
- Energia folosita este rezultata in urma arderii grasimilor in prezenta oxigenului;
- Imbunatateste dispozitia psihica si reduce nivelul de stres;
- Ridica rata metabolismului bazal;
- Scade presiunea sangelui;
- Reduce nivelul colesterolului rau din sange;
- Tonifica muschii;
- Imbunatateste greutatea si postura;
- Creste nivelul oxigenului in sange;
- Creste flexibilitatea, reucand posibilitatea unor accidente musculare.
Tipuri de activitati aerobice
- Orice miscare care mentine bataile inimii la capacitatea de 60-90% din rata maxima a batailor inimii la efort este considerat exercitiu aerobic.
- Daca rata procentului este mai mica, atunci exercitiul aerob nu are loc.
- Daca rata este mai mare, atunci a fost atins un nivel al exercitiului anaerobic.
In timpul exercitiului anaerobic, proteinele sunt consumate si energia este produsa fara ajutorul oxigenului.
Intensitatea sau impactul marit al exercitiului aerob, nu este necesar pentru arderea mai intensa a grasimilor. De exemplu, alergand 1.6 km ardem doar cu 20% mai multe grasimi decat daca am merge normal 1.6 km.
Este important sa ne concentram asupra exercitiului si sa mentinem rata batailor inimii la 60-90% din maximul la efort . Uitatul la tv , cititul cartilor sau alte activitati similare tind sa distraga participantul de la monitorizarea ratei (asadar, sa nu credeti ca veti arde grasimi facand exercitii in fata TV-ului la aparatele minune oferite de canalele teleshopping…. niste falsuri create pentru oamenii lenesi). Folositi muzica ritmata pentru a intensifica sesiunea de exercitii (120-140 batai/min).
Esta important sa asiguram o perioada de revenire la finalul antrenamentului cardio. Oprind activitatea de aerobic brusc sangele se retrage catre extremitati si provoaca o senzatie de ameteala.