In bucatatia chinezeasca nu exista o diferentiere clara intre mancarurile cu carne, legume etc., ci sunt amestecate intre ele diferite ingrediente, care in consecinta creeaza mancaruri separate.
Caracteristica este armonizarea mancarurilor, ceea ce inseamna ca niciodata la o masa nu se servesc mancaruri din acelasi fel de carne, cu gust sau structura asemanatoare. Singura legatura este credinta in teoria propovaduita de catre filozoful antic chinez Yi Yin, conform careia fiecare gust este legat de un alt organ intern – de aceea echilibrarea gusturilor intr-o masa mentine organismul la un nivel bun de sanatate.
Legumele in bucataria chinezeasca joaca un rol esencial. In retetele alei acestei bucatarii s-au numarat cateva mii de soiuri de legume. Multe dintre ele sunt de origine chinezeasca, fiind în mare masura diferite de cele pe care le cunoastem noi, Europeni
Patru bucatarii
Din cauza dimensiunilor tarii, este greu de vorbit despre o bucatarie uniforma. In China sunt evidentiate patru varietati regionale ale bucatariei: traditianala nordica (Pekin,Shantung, Honan), de coasta ( Fukien, Shanghai), continentala (Shechuan, Yunnan) si sudica (Guangdong).
In friguroasa regiune de nord alimentul de baza nu este orezul, ci graul. Mancarurile tipice sunt macaroanele, galustile de cartofi si pierogi.In majoritatea lor aceste mancaruri sunt usoare si delicate. Garniturile cele mai des folosite sunt usturoiul si ceapa verde, iar condimentele folosite sunt usoare.
In regiunea de costa predomina pestele si fructele de mare precum si supele usoare. Cel mai adesea se mananca preparatele din carne, carne de pasare si peste,gatite impreuna cu legume si foarte condimentate cu sos de soia – acest mod de preparare a mancarurilor este denumit “gatitul rosu”.
In regiunea continentala cele mai populare sunt mancarurile picante si foarte condimentate. Domneste ardeiul Shechuan – condiment picant cu gust mai iute decat al ardeiului iute.
Majoritatea mancarurilor chinezesti cunoscute in lume provin din regiunea de sud, din imprejurimile Guandong. Aceste mancaruri sunt usoare, delicat condimentate si mai putin grase decat cele din celelalte regiuni ale tarii. Cele mai populare condimente sunt sosul de soia, ghimberul , sherry si bulionul de pui.
Nu sunt folosite foarte multe condimente iuti, pentru ca este pretuit gustul ingredientelor principale ale mancarurilor. Multe mancaruri ale bucatariei Guandong sunt pregatite folosind tehnicile gatitului rapid. Acestea au fost nascocite cu mult timp insa urma, atunci cand exista o lipsa de combustibil pentru bucatarie.
Gatitul rapid costa in prajirea foarte rapida a unor bucati mici, de marimi identice de ingrediente in ulei fierbinte, timp de cateva minute. In timpul prajirei ingredientele trebuie energic amestecate si aruncate in sus.
Vanata-de origine chinezeasca
Primele mentiuni dspre vanata provin din China si se estima pe sec. V I.Ch. De acolo vanata ajunge in Spania. Clima favorabila a Peninsulei Iberice a facuta posibila acomodarea acesteia pe campuri si in gradini de acolo.
Ai mancat azi orez?
Cea mai importanta leguma in China este binenteles orezul. Din el se prepare intre altele aluatul din orez care sunt folosite ca garnitura la mancarurile de peste si din carne, si de asemenea stau la baza pregatirii prajiturilor dulci cu adaos de fructe uscate si crema.
Acestea se prepara dupa urmatoarea metoda: 250g de orez care se clateste in apa rece, se toarnă peste 1l apă şi se găteşte la foc mic timp de 15-20 de minute. După ce se scurge apa, se amesteca cu 25g de unt si 2 linguri de zahar.Se pune intr-un vas, se acopera cu o folie de aluminiu si se introduce intr-un vas mai mare cu apa clocotita. Se gateste in acest fel timp de aproximativ o ora.
Spaghetti chinezesti
Un ingredient caracteristic al bucatariei chinezesti sunt ciupercile: negre, asa numitele urechi de pisica, usor sticloase si crocante sau ciupercile aromate cu gust delicat si miros placut.
Alte ingrediente sunt: ghimbirul, germenii de soia care au o mare valoare hranitoare, varza chinezeasca care este un adaos la manacrurile de peste si din carne, anasonul care are un gust dulce-picant si este folosit drept condiment la zarzavaturi, sosuri si prajituri. Populare sunt de asemenea macaroanele, intalnite in bucataria chinezeasca in patru feluri: din oua si faina de grau, din faina de grau (asemanatoare spaghetelor), din fasole mung (transparente) si din faina de orez.
Cainele si orezul
Conform mitului, oamenii au descoperit orezul datorita unui animal salbatic. O lunga perioada de ploi si inundatii au provocat distrugerea tuturor culturilor si a fortat oamenii sa vaneze animale. Odata catre oameni a venit un caine salbatic.
De coada lui oamenii au observat agatate cateva graunte galbene. Recunoscatori, oamenii nu au facut rau cainelui, in schimb au insamantat grauntele de pe coada lui si in acest fel s-a inceput cultivarea orezului.
mergi direct și citește despre: