Te-ai decis asupra salii de forta la care vrei sa mergi sa-ti pompezi muschii, ti-ai cumparat lucrurile necesare şi acum ramane să iti faci si un program de antrenament care sa-ti construiasca armonios trupul.
Vreau să spun că nu exista un program unic de antrenament pentru toti începatorii dar sunt unele principii de bază care te vor ajuta sa cresti in masa musculara si să-ti construiesti un corp armonios de gigolete.
Programul prezentat mai jos a fost testat de mine si in primul an mi-a adus 3-7kg de masa musculara. Desigur în mod natural, fara injectii sau prafuri.
Acest program de antrenament este recomandat pentru primele 4-5 luni, insa daca rezultatele continua s-apara poate fi prelungita durata acestui program de masa musculara.
Programul de antrenament pentru incepatori (prescurtat PAI) are la baza principiile lui Weider care au fost testate pe mii de atleti de performanta sau incepatori.
O greseala intalnita la majoritatea începătorilor este inceperea antrenamentului fara incalzirea in prealabil a trupului si executarea a multor exerciţii crezand astfel ca vor marii muşchi instant, total eronat. “De la simplu la complex de la usor la greu” este regula succesului în culturism.
PAI se va efectua într-o săptămână cu pauză de 1 zi între fiecare antrenament.
Alege-ti 3 zile pentru antrenament, (acestea pot fi Luni, Miercuri şi Vineri) iar restul zilelor sunt destinate refacerii implicit al cresterii masei musculare. Pare banal dar este adevarat, muschii nu cresc în timpul antrenamentului (ei sunt “distrusi” in momentele antrenamentului), cresterea (“constructia” fibrei musculare) masei musculare se realizeaza in perioada de refacere ( somn si alimentatie optima). Sa vorbim acum despre acest tip de antrenament denumit de mine PAI.
Alimentatia in antrenamentul cardio
Majoritatea dintre noi avem masina. In momentul in care ne aflam la benzinarie, trebuie sa alegem dintre mai multe tipuri de combustibil pe cel care urmeaza sa il folosim, in functie de performantele si nevoile automobilului nostru.
La fel se intampla si cu organismul uman. In functie de scopul urmarit, de antrenamentul efectuat, consumam alimente corespunzatoare.
Spre deosebire de antrenamentul pentru masa musculara, antrenamentul cardio, isi propune ca rezultat principal imbunatatirea preformantei cardiovasculare si arderea grasimilor in prezenta oxigenului. Ambele rezultate pot fi realizate pe parcursul sesiunii de aerobic.
Daca scopul este doar cel de a imbunatati performantele cardiovasculare, atunci suntem nevoiti sa limitam performantele. Ca si in antrenamentul pentru masa musculara, vrem ca inainte de antrenamentul cardio sa consumam alimente pe baza de carbohidrati complecsi.
O gustare pe baza de zahar nu va asigura necesarul de energie si s-ar putea chiar sa duca la scaderea performantei. Excesul de zahar acumulat inainte de antrenamentul cardio ar putea dauna.
Cand ingeram cantitati mari de zahar, pancreasul trebie sa secrete insulina pentru a neutraliza zaharul din organism. Nivelul ridicat de insulina in sange inhiba functia ficatului de a metaboliza grasimile. Aceasta include bauturi dulci, bauturi pentru sportivi care de obicei stau in stomac mai mult decat apa rece obisnuita.
Cum bine stim, arderea intr-o cantitate mai mare sau mai mica a grasimilor are loc in timpul exercitiului aerob. Asadar daca scopul nostru este sa ardem grasimile, doar apa trebuie bauta inainte si in timpul antrenamentului cardio.
Ca sa inchei aluzia facuta la inceputul acestui articol referitoare la vehicol, pot compara bujia de la masina cu sportul iar combustibilul cu nutritia. Daca nu exista amandoua, nu vei obtine foc, nu vei obtine rezultate.